blog

Kuvanje kafe

02.11.2022

Kuvanje kafe je individualna stvar. Ono što vi smatrate dobrom kafom, zapravo jeste dobra kafa, barem za vas. Neki vole jači, gorči, intenzivniji, a neki blaži i suptilniji napitak. Problem nastaje kada odete u vašu omiljenu Kafeteriju, gde iako ste naručili isto zrno koje koristite kod kuće, i istu metodu pripreme, dobijate odličnu kafu, za razliku od vaše, solidne. Pitate se: “Kako?“

Tehnika

Ono što su baristi usavršili, a vi možda još uvek niste jeste sama tehnika pripreme, shodna metodi. “Sitnice” poput kvašenja filter papira vrelom vodom (kako kafa ne bi dobila ukus istog), adekvatnog mlevenja, obraćanja pažnje na stepen prženosti kafe,mogu znatno uticati na kvalitet vašeg napitka. Dobro proučite metodu pripreme, i vaša zrna kafe, kako bi izvukli najbolje iz istih. Kada savladate ove osnove, možete se “igrati” sa parametrima, to jest, eksperimentisati. Ovo vas može iznenaditi, prijatno ili neprijatno. U oba slučaja, znaćete šta treba odnosno ne treba raditi pri sledećem kuvanju.

Alati

Adekvatna oprema može biti presudna, ali često i nije. Nemojte očekivati savršen espreso od vašeg kućnog aparata – profesionalni zaista jesu bolji. S druge strane, u pitanju su nijanse. Ako je vaš espreso kod kuće drastično različit od onog koji pijete u vašoj Kafeteriji – nešto ne valja. Velike su šanse da je kafa samlevena krupnije ili sitnije nego što je potrebno. Probajte sa malo drugačijim mlevenjem kako bi poboljšali vaš napitak. Jako bitan “kvaritelj” ukusa, pogotovo u vezi sa espreso aparatima, jeste neadekvatno održavanje i čišćenje aparata. Kafeol (caffeol) je ulje kafe koje se veoma lako taloži na espreso aparatima i dovodi do pojave neprijatnih gorčina u kafi i time kvari njihovu aromu. Ako su u pitanju sudovi za filter metode pripreme, njihov kvalitet više govori o njihovoj izdržljivosti nego o krajnjem proizvodu, ali i kod njih je održavanje higijene jako bitna stvar.

Kvalitet sirovina

Kvalitet i odabir sirovina predstavljaju srž vašeg napitka. Ne možete očekivati voćkaste arome iz robuste koja po prirodi nema ovakve materije, koje daju ovakve arome. Određena zrna su jako često pogodnija za određene metode, te i ovde ekperimentisanje može biti nužno. Druga najbitnija sirovina, jeste voda. Na našim prostorima, gradska voda je često tvrda, što znači da sadrži visok procenat materija (na primer kamenac), koje ne dozvoljavaju supstancama da se rastvore. O kvalitetu vode će biti više reči u budućnosti, a savet koji sada dajemo, jeste korišćenje flaširane vode koja uglavnom ima izbalansiran sastav.

Temperatura i vreme kuvanja

Temperatura i vreme, su pored prženja, mlevenja i svežine kafe, najbitniji faktori kod kuvanja kafe. Izuzev cold brew-a, koji se priprema sa hladnom vodom, i instant kafe koja se priprema na nešto nižim temperaturama, kafu treba kuvati na temperaturi između 90,5 i 96,1 stepeni Celzijusovih. Tačnu temperaturu će odrediti stepen prženosti kafe; što je kafa prženija, temperatura će biti veća. Vreme kuvanja kafe, određuje metoda pripreme, tačnije granulacija. Što je kafa sitnije mlevena, vreme će biti kraće, i obrnuto. Previsoka temperatura, i predugo vreme kuvanja, mogu rezultirati na tri načina: ili će se iz kafe izvući materije koje će maskirati aromu, ili će predugi uticaj visoke temperature dovesti do raspadanja aromatičnih materija, ili će, u trećem slučaju, doći do prezasićenja aromatičnih materija. Ovakvi napici mogu biti isuviše gorki i opori (kao u prvom navedenom slučaju), bledi i bezukusni (drugi slučaj), ili prenaglašenih aroma (kao u trećem slučaju). Ako je temperatura manja, ili je vreme kuvanja kraće, materije iz kafe neće uspeti da dopru do napitka, čime se dobija slab, blag, bljutav i nedovoljno aromatičan napitak.

Kuvanje i ispijanje kafe predstavlja jedan od najlepših jutarnjih rituala ljudima širom sveta. Nadamo se da ćete novostečenim saznanjima iz ovog teksta vaš napitak dovesti do savršenstva. Ugodna kafa!