blog

KOPI LUWAK

10.04.2019

Dok je u svom sirovom obliku, trešnja kafe je omiljena poslastica životinje po imenu Civet.

Civetka je sisar koji nam dolazi iz tropskih delova Azije i Afrike, a u zavisnosti od podvrste, ove životinjice mogu da budu mesožderi, biljojedi ili svaštojedi. Kopi Luwak nije naziv vrste kafe, već predstavlja način na koji se ona dobija, a civetke koje su zaslužne za proces “Kopi Luwak”iz kog nastaje kafeni napitak su biljojedi.

Svaka kafa posle branja prolazi kroz određenu fermentaciju. U ovom slučaju “bazen” za fermentaciju kod Kopi Luwakili Civetske kafe je stomak ove umiljate životinje. Kada prođe kroz digestivni trakt, zrnevlje se čisti i prodaje kao sirovo.

ODAKLE NAM DOLAZI KOPI LUWAK?
Ovaj čudan način obrade kafe se primenjuje u Sumatri, Javi, Baliju, Sulavesima u Indonežanskom arhipelagu, a kafe iz Indonezije odlikuju jedinstvene biljne note.

DA LI JE KAFA BOLJA POSLE OVOG PROCESA?
Proizvođači i farmeri tvrde da kafa dobija pluseve u kategoriji kvaliteta zbog dve stvari, a to su da divlje civetke biraju samo najzrelije plodove, a način fermentacije menja hemijsku strukturu kafe.

Međutim, kako je vremenom potražnja za ovom kafom postajala sve veća, a težak način prikupljanja fermentisanog zrnevljaje umaraofarmere, počeli su da prave veštačke okolinei kaveze za uzgajanje civetki. Nažalost, tim načinom ove neodoljive životinjice bivaju ugrožene, a takođe, kako za ishranu nemaju priliku da biraju trešnje kafe jer ih uzgajivači snabdevaju, to dovodi do smanjenja kvaliteta hrane i obaranja cene.

 

CENA?
Kao što možete da zaključite, dobavljanje ove delikatne kafe nije lak posao, a ni jeftin. Kilogram pržene Kopi Luwak kafe se kreće od 500$-700$, dok je sirovo zrno povoljnije, od 200$-600$.

KOPI LUWAK U KAFETERIJI
U svakoj Kafeteriji naši baristi će sa osmehom da Vam, uz prezentaciju, pripreme ovaj delikatan napitak koji prate biljne i zemljane note. Preporuka naših barista je da Kopi Luwak kafu probate u formi kratkog espresa, bez ikakvih dodataka. Takođe, ako je još neko raspoložen za Kopi Luwak, nagovorite ga da probate zajedno ovu kafu jer je ekstrakcija espresa punija na duploj sekciji!

Podelite ovo:

Kafeterija - KOPI LUWAK