blog

Trieste Espresso EXPO 2018

16.11.2018

Svake druge godine Trst postaje centar sveta kafe. U ovom gradu koji ima odnos sa kafom dug 300 godina dešava se najvažniji regionalni sajam espresso-a.

Na prostoru Old Free luke, koja je okružena građevinama iz 19. veka, u tri hale planira se budućnost industije. Kako Kafeterija želi da bude deo tih inovacija, ove godine tim naših barista posetio je sajam.

Od proizvođača, preko uvoznika, pržioničara, do firmi koje se bave pakovanjem, proizvodnjom opreme i aparata, svi su bili prisutni i spremni da podele svoja znanja.

Prvi utisak je svakako ljubaznost, otvorenost i spremnost za razmenu ideja, koju su pokazali svi učesnici. Naši baristi mogli su da pridju svim štandovima, puste espreso, i dok ga ispijaju, domaćini bi im odgovorili na svako postavljeno pitanje.

Što se tiče kafe kao sirovine u Italiji, Trstu, pa i na sajmu, komercijalni blendovi samouvereno vladaju. Italijani vole svoju kafu jaku, tamnu, gorku i vrelu, što su naši baristi osetili na svojim nepcima, kako na sajmu i u samom gradu. Različite singl origin kafe bile su prisutne isključivo kao zeleno zrno na štandovima uvoznika.

Ono što je posebno privuklo paznju Kafeterija tima su bili aparati za espreso i inovacije koje se dešavaju u ovom polju. Kao što je poznato u određenom broju Kafeterija, espreso se pušta na vrhunskim Sanremo aparatima. Zbog dobre saradnje koju naš tim poseduje uspeli smo da dobijemo vrhunsku prezentaciju najnovijeg aparata (Opera 2.0) koji nam je upriličio italijanski šampion i SCA trener Giaccomo Vanneli. Bilo je više nego inspirativno slušati čoveka koji se bavi “speciality” kafom u tako rigidnom okruženju kao što je Italija, a njegov entuzijazam i strast definitivno su bili zarazni.

Pored Sanremo aparata, istakli su se Astorija sa novim aparatom Storm, kao i Nova Simoneli sa Aurelia wawe – revolucionarnim aparatom koji pored novog pristupa espresu nudi i manju potrošnju energije, a ekološki je osvešćen.

Ove godine prvi put je u okviru sajma organizovan i Kampus, prostor u kome se tokom celog dana održavaju predavanja iz raznih oblasti u vezi sa kafom. Direktor ovog  događaja je Andrej Godina, italijanski ekspert u polju kafe. Potreba za ovakvim sadržajima javila se jer je potrebno ispuniti očekivanja zahtevnih posetilaca koji su profesionalci u ovoj oblasti. Tema je bila Održivost u prozvodnji kafe.

Unapređenje, razmena informacija i održivost su reči koje su obeležile sajam, a  Kafeterija tim će dati sve od sebe da stečena saznanja podeli i implementira u svakodnevnom radu i da svaka šoljica kafe u sebi sadrži posvećenost i kvalitet koji zaslužujete.

 

Podelite ovo:

Kafeterija - Trieste Espresso EXPO 2018