blog

Latte art – umetnost u šoljici kafe

07.04.2017

Autor: Siniša

U svetu kafe, a i među ljubiteljima ovog napitka, #LatteArt je postao pravi hit i nezaobilazni deo svake šoljice, čija se kreativnost i estetika podjednako mere sa kvalitetom usluge.

Latte art je počeo da se razvija od osamdesetih godina prošlog veka i iz godine u godinu je sticao sve veću popularnost. Danas je dostigao tolike razmere da se pretvorio u pravu umetnost i apsolutni imperativ za najveće ljubitelje ovog napitka. Za naše bariste Latte Art je nova grana likovne umetnosti gde kafa zamenjuje platno, latijera četkicu, a mleko i mlečna krema boju.

Tako, u rukama iskusnih barista, svaka šoljica dobija poseban identitet i postaje samo vaša, a dok kafa završi u vašem stomaku, slika umetnosti na vrhu šoljice ostaje večna na nekom od Instagram profila. I zaista, kafu sa dobrim latte artom smatramo prestižnom među kafama sa mlekom i to ne samo zbog njenog vizuelnog aspekta, već i proverenog kvaliteta. Naime, da bismo mogli da napravimo pravi i postojani latte art, moramo sve korake pripreme da dovedemo do savršenstva.

ŠTA SVE PRETHODI ČUVENOM CRTEŽU?

Za dobru osnovu nam je potrebna savršeno ekstrahovana doza espressa, što podrazumeva da smo za nekih 25 sekundi dobili 25ml napitka koji ima elastičnu kremu boje lešnika, sa dobro izraženim aromama. Uslov za to je i kvalitetna i sveže pržena kafa, dobro podešen mlin, kao i dobro podešen espresso aparat. Potom je potrebno od svežeg i hladnog mleka umutiti kvalitetnu i elastičnu kremu, koju ćemo na što savršeniji način sjediniti sa prethodno napravljenim espressom.

Moja omiljena tehnika je tehnika crtanja olovkom za latte art odnosno etching tehnika. Koristeći kremu od kafe i mlečnu kremu uz mogućnost korišćenja i smese espressa i kakao praha za izvlačenje tamnijih linija moguće je napraviti najrazličitije oblike. Dugogodišnjim radom stekao sam utisak da se gosti najviše oduševljavaju crtežima životinja, ali isto tako, dobro urađen free pour crtež može da izazove podjednako oduševljenje.

Takođe, ljudi me često pitaju da li je za latte art potreban generalni talenat za crtanje. Odgovor bi bio i da i ne. Sve zavisi od toga šta želite postići. Vrlo često volim situaciju da uporedim sa učenjem sviranja klavira. Na klaviru svaka dirka ima svoj ton i svako može da nauči tehniku pritiskanja pravih dirki u odnosu na note koje je kompozitor zapisao, a samo onaj ko nosi u sebi muzikalnost i dobar sluh može taj niz tonova da pretvori u pravu muziku dajući joj i svoje emocije. Isto tako, svako može tehnički da nauči da napravi osnovne latte art crteže, ali samo neko ko ima zaista talenta za crtanje može da ih načini i malim umetničkim delima udahnuvši im svoju kreativnost u kombinaciji sa tehnikom iscrtavanja, osećajem za oblike i prostorni raspored elemenata.

Latte art je za mene možda i najomiljeniji segment moje profesije jer, ne samo što mene čini srećnim, već je u stanju i drugima da izmami osmeh i popravi raspoloženje.

Podelite ovo:

Kafeterija - Latte art – umetnost u šoljici kafe