blog

La Marzocco KB 90 u Kafeteriji

15.07.2019

Marzocco” je reč na italijanskom koja predstavlja herladičkog lava. Simbol pobede koji je izabran kao grb ove kompanije.

La Marzocco je firma koja je specijalizovana u pravljenju vrhunskih aparata za espreso. Osnovana je davne 1927. godine u Firenci i od tada uvode revoulcionarne novitete u svetu kafe.

ZAŠTO SU ESPRESO APARATI TOLIKO SKUPI?

Većina kompanija (La Marzocco, SANREMO, Kees Van Der Westen, Faema…)  koje su specijalizovane za espreso aparate ulažu mnogo truda u razvijanje revolucionarne tehnologije, izlivanje delova, testiranje i u “najskuplju” stvar od svih, a to je ručni rad. Svaka mašina od poznatijih kompanija je ručno rađena i donosi određene prednosti kao što su stabilna temperatura, pritisak, ugrađene vage, revolucionaran dizajn i još mnogo toga.

 

 

 

ŠTA JE KB 90?

Nazvan po Kent Bakke-u (bivši La Marzocco internacionalni CEO i trenutni član njihovog odbora) ovaj aparat ima nekoliko noviteta. Prvo, tu je takozvani “straight-in” portafilter.

Šta to znači?

Sve kafedžije su upoznate sa načinom ubacivanja portafiltera (“kašike” u kojoj meljemo kafu). Uvek ulazi u grupu na 8 časova i zavrće se sleva nadesno. Ta metoda rukovanja aparatom ume dosta da zamori ruke čoveka koji rukuje tom mašinom, pogotovo u kafeterijama sa većim obimom posla. KB 90 je drugačiji, umesto zavrtanja portafiltera, on se ubacuje pravo u grupu i zaključava se nakon podizanja prema gore.

GRAVIMETRIC ili VOLUMETRIC?

Ako Vam takozvani “straight-in” portafilter nije dovoljan, tu su i posebni bojleri za svaku grupu kako bi temperatura bila što stabilnija, kao i ugrađene vagice ispod grupa koje precizno mere dozu i prekidaju ekstrakciju nakon što kafa u šoljici dostigne određenu mililitražu.

U slučaju da izaberete da Vaš KB 90 bude bez vagica, što je prava šteta, tu je “volumetric” opcija, koja nam dozvoljava da unesemo željenu dozu preko menija, koja će regulisati i pružiti nam slične rezultate kao sa vagama.

GDE SE NALAZI PRVI KB 90 U SRBIJI?

Ako želite da popijete kafu sa novog La Marzoccovog aparata, to možete da učinite u najvećoj Kafeteriji Magazin 1907 koja se nalazi u Kralja Petra 16, a određeni baristi će imati privilegiju da rade na najnovijoj tehnologiji kako bi vam obezbedili savršen užitak.

 

Podelite ovo:

Kafeterija - La Marzocco KB 90 u Kafeteriji