blog

KOPI LUWAK

10.04.2019

Dok je u svom sirovom obliku, trešnja kafe je omiljena poslastica životinje po imenu Civet.

Civetka je sisar koji nam dolazi iz tropskih delova Azije i Afrike, a u zavisnosti od podvrste, ove životinjice mogu da budu mesožderi, biljojedi ili svaštojedi. Kopi Luwak nije naziv vrste kafe, već predstavlja način na koji se ona dobija, a civetke koje su zaslužne za proces “Kopi Luwak”iz kog nastaje kafeni napitak su biljojedi.

Svaka kafa posle branja prolazi kroz određenu fermentaciju. U ovom slučaju “bazen” za fermentaciju kod Kopi Luwakili Civetske kafe je stomak ove umiljate životinje. Kada prođe kroz digestivni trakt, zrnevlje se čisti i prodaje kao sirovo.

ODAKLE NAM DOLAZI KOPI LUWAK?
Ovaj čudan način obrade kafe se primenjuje u Sumatri, Javi, Baliju, Sulavesima u Indonežanskom arhipelagu, a kafe iz Indonezije odlikuju jedinstvene biljne note.

DA LI JE KAFA BOLJA POSLE OVOG PROCESA?
Proizvođači i farmeri tvrde da kafa dobija pluseve u kategoriji kvaliteta zbog dve stvari, a to su da divlje civetke biraju samo najzrelije plodove, a način fermentacije menja hemijsku strukturu kafe.

Međutim, kako je vremenom potražnja za ovom kafom postajala sve veća, a težak način prikupljanja fermentisanog zrnevljaje umaraofarmere, počeli su da prave veštačke okolinei kaveze za uzgajanje civetki. Nažalost, tim načinom ove neodoljive životinjice bivaju ugrožene, a takođe, kako za ishranu nemaju priliku da biraju trešnje kafe jer ih uzgajivači snabdevaju, to dovodi do smanjenja kvaliteta hrane i obaranja cene.

 

CENA?
Kao što možete da zaključite, dobavljanje ove delikatne kafe nije lak posao, a ni jeftin. Kilogram pržene Kopi Luwak kafe se kreće od 500$-700$, dok je sirovo zrno povoljnije, od 200$-600$.

KOPI LUWAK U KAFETERIJI
U svakoj Kafeteriji naši baristi će sa osmehom da Vam, uz prezentaciju, pripreme ovaj delikatan napitak koji prate biljne i zemljane note. Preporuka naših barista je da Kopi Luwak kafu probate u formi kratkog espresa, bez ikakvih dodataka. Takođe, ako je još neko raspoložen za Kopi Luwak, nagovorite ga da probate zajedno ovu kafu jer je ekstrakcija espresa punija na duploj sekciji!