blog

Kako naučiti naručiti pravu ili “Daj mi jednu kafu”

07.04.2017

Autor: Žile

Iako živimo u zemlji gde se dnevno popije više od dva miliona kafa, samo mali procenat ljudi zapravo poznaje ovaj napitak, kao i sve njegove vrste i oblike. Zato smo odlučili da među prvim blogovima bude upravo ovaj, posvećen terminologiji iz sveta kafe.

Espresso je jaka crna kafa, koja svakodnevno razbudi i najveće spavalice, ali da li ste znali da je on samo osnovni napitak, koji dolazi u više oblika. Tako imamo Ristretto, odnosno skraćeni espresso (17-20ml), najjačeg ukusa, koji ima kofeina samo u tragovima, pa se zato pije u popodnevnim i večernjim satima. Sa druge strane Lungo, odnosno produženi espresso (30-35 ml) je espresso maloprodužen iz aparata. Ima više kofeina i kiseliji je, ali se po želji, može još produžiti toplom vodom, ali nikako mlekom. Sam espresso (25 ml) je balansiranog ukusa, nema mnogo kofeina i koristi se kao osnova za napitke sa mlekom, poput kapućina ili moke.

Ono što je važno za do sada pomenute napitke je da se svi služe u takozvanoj maloj šolji (espresso šolji). Zbog svog načina pripreme, životni vek espressa je samo dva minuta, pa se mora popiti što pre i nikako se ne preporučuje za poneti.

Za ljude koji vole da polako ispijaju kafu, preporučuje se amerikano (espresso u velikoj šolji, produžen većom količinom tople vode) ili neka od filter kafa. Iako su filter kafe slabijeg ukusa, treba ih ispijati sa pažnjom, pošto sadrže kofein u većim količinama, pa su odlične kao prva jutarnja kafica ili kafa za poneti.

Za mnoge, kapućino je kralj napitaka. Espresso sa toplim slekom i slatkom kremom na vrhu. Savršen uz doručak, za poneti na posao ili dugi razgovor sa ortakom, kao i trač partiju sa najboljom drugaricom. Može se naručiti u više veličina, a u Kafeteriji je dostupan i u mnogo različitih aroma.

Za one koji svet kafe tek upoznaju, preporučujemo popularni late (café latte). Sa malo kreme i više mleka od kapućina, savršen je za dodavanje sirupa i čokolade. Late i late makijato nikako ne treba mešati. Iako su iste ukupne količine, late imam mnogo više mleka, pa je blaži, dok late makijato ima dosta pene, pa je sam mlečni deo napitka dosta jači.

Jednu stvar barista za vas nikada neće uraditi – sipati hladno mleko u espresso! Ovaj postupak ne samo da menja ukus kafi, već i rapidno rekristališe kofein, koji se u tom obliku ne može iskoristiti u našem organizmu, pa dolazi do taloženja.

Ono što je važno, je da svako voli svoj napitak malo drugačije. Ako želite nešto posebno, barista će uvek izaći u susret i napraviti nešto što je samo za Vas, ali uz preporuku i budno oko, kako bi bio siguran da ste uvek pravilno usluženi.

Podelite ovo:

Kafeterija - Kako naučiti naručiti pravu ili “Daj mi jednu kafu”