blog

Drugi najpopularniji napitak na svetu i njegova bogata istorija

29.11.2019

Iako nam se ne čini tako, zima je iza ugla, a sa njom nam stižu jutra i večeri ušuškane u tople džempere uz šolju nama dobro poznatog napitka okrepljujućeg čaja.

Istorija čaja
Prema legendi, istorija čaja počinje pre oko 4000 godina kada je kineski car Shen-Nong prilikom lova hteo prokuvati malo rečne vode i tada mu je vetar u posudu naneo par listova sa obližnje biljke. Oduševljen mirisom i aromama, ubrzo je osetio osveženje.

Razlikujemo 4 osnovne vrste koje potiču od iste biljke latinskog naziva camellia sinesis. To su: crni, zeleni, oolong i beli. Čajevi koji ne potiču od čajevca su voćni, biljni i Rooibos.

 

Crni čaj
Crni čaj dobija se fermentacijom listova na određenoj temperaturi i sušenjem istih u kontrolisanim uslovima. Ovaj proces omogućava oslobađanje polifenola koji su zaslužni za karakterističnu boju i miris. Poznato je da crni čaj ima najveći procenat kofeina. S tim u vezi, što je frementacija duža – to je procenat kofeina veći. Kafeterija u svojoj ponudi ima više varijacija crnog čaja – od klasičnog Kineskog bisera sačinjenog od listova umotaih u kuglice, do raznih crnih čajeva u osnovi koji se kombinuju sa pažljivo sušenim voćem kao što su mango, vanila ili slatko zavodljiva pomorandža.

Zeleni čaj
Zeleni čaj dobija se poparivanjem listova uz minimalnu oksidaciju, kako bi se sačuvala boja i tekstura. Kao takav ima najniži procenat kofeina, a bogatiji je antioksidantima. U svom asortimanu, Kafeterija ima jedan od najkvalitetnijih zelenih čajeva – China Gunpowder. Listovi ovog toplog napitka su umotani tako da podsećaju na zrno baruta odakle i potiče njegov naziv, a zanimljivo je da jedno „zrno“ sadrži od 2 do 5 listova.

Matcha
Takođe, Kafeterija je jedna od retkih lanaca koja ima najkvalitetniji i najzdraviji oblik zelenog čaja – japanski Matcha čaj.

List se bere dok je biljka mlada. Nakon sušenja se odvija prozes pulverizacije. Ova vrsta čaja je retka, mnogo skuplja i sa drugačijim načinom pripreme. Matcha čaj, osim sa vodom može se kombinovati i sa razničitim vrstama mleka u zavisnoti od ukusa.

Beli čaj
Beli čaj se bere samo par dana, tj. to je „najmlađi“ list biljke. Najkvalitetniji beli čaj poznat je pod nazivom Silver needle, a ime je dobio zbog srebrnastog paperja koje pokriva listove koji pobele nakon sušenja. Angel’s Delight je vrsta belog ćaja, koji u kombinaciji sa pažljivo odabranim sušenim tropskim voćem, možete pronaći u lokalima Kafeterije.

Voćni čajevi
Voćni čajevi, kao i biljni, ne potiču od biljke čajevca, i samim tim ne sadrže kofein. Voćni čaj dobija se od cvetova, semena, kore, i samog voćnog ploda. Kafeterija u svojoj ponudi ima voćnu selekciju koja u sebi sadrži komadiće jabuke i jagode, koru šipka i komade papaje u kombinaciji sa egzotičnim godži bobicama i nežnim laticama ruže.

U zavisnosti od vrste, priprema čaja zahteva određeno vreme i temperaturu vode. Voda kojom prelivamo biljku ne bi trebalo biti iznad 90 stepeni. Takođe, vreme potapanja u velikoj meri određuje količinu kofeina u čaju, koja može da varira od 1 do 90mg na 100ml čaja. Studije pokazuju da umereni unos kofeina može imati pozitivne efekte na fizičku izdržjivost i budnost. Važno je istaći da ispijanje 6 do 8 šolja čaja ne utiče negativno na hidrataciju organizma.

Da li ste znali?
–        Jednaka količina listova čaja sadrži više kofeina nego ista količina kafe
–        Najskuplji čaj na svetu se zove Tieguanyn poreklom iz Kine, a šoljica košta 22.000 dinara
–        75% ukupne svetske potrošnje čaja je crni čaj
–        Filter kesicu za čaj izumeo je Thomas Sullinav 1908. godine sasvim slučajno šaljući svojim mušterijama čaj u svilenim vrećicama koje su oni mislila da treba umakati u vruću vodu
–        Irska je zemlja koja pije najviše čaja po glavi stanovnika

Podelite ovo:

Kafeterija - Drugi najpopularniji napitak na svetu i njegova bogata istorija