blog

Istorija Kafe

30.05.2022

Kada bih vas pitao: „Odakle kafa dolazi?“, verovatno bi odgovor bio „iz Brazila“ ili cak „iz Turske“, sto je delimicno tacan odgovor, jer se kafa uzgaja u Brazilu i dolazi u Evropu, dok vas odgovor „iz Turske“ verovatno asocira na tradicionalno spremadje kafe. A da vas pitam: „Da li znate odatke kafa potice?“, veliki broj vas bi sigurno pogresio.

Kroz istoriju, dosta ljudi je pronaslo razne zapise vezano za poreklo kafe, ali mi cemo se fokusirati iskljucivo za otkrice kafe arabike (Coffea arabica). Kafa Arabika je pronadjena u Etiopiji 850. godine. Po legendi pastir Kaldi je zapazio da njegove koze, koje su jele *tresnje, postaju energicnije i dosta aktivnije. On je ziveo u regiji Kafa (Kahva) koja se nalazi u Etiopiji. Kao sto smo mi, Homosapijansi, poceli nasu evoluciju i pokoravanje sveta u Africi tako je i kafa pocela njenu. Arabika obozava vise nadmorske visine, tako da je u planinskim šumama Etipije i Juznog Sudana pocela prva plantaža kafe, sto se moze i nazvati kao kolevka arabike. Zatim sledi presadjivanje biljke kafe u razne regije ekvatora (8. vek), koja je odlicno mesto za uzgoj kafe, a želim da prinesem znacaj Jemenu koji je prvi poceo sa „pravim“ uzgojom kafe. Posle Afrike kafa je zavrsila u Indiji, Sri lanci, Javi i Indoneziji gde su pocele komercionalne plantaze. Holandjani koji su bili vodeca sila za trgovinu zacinima, donose u 17. veku kafu u Evropu, i tako krece cela industrija kafe.

Pored arabike, spomenuo bih jos jedno vrstu kafe, koja vam je verovatno vise prepoznatljiva. Robusta je pocela sa uzgojom 1870. godine u Centralnoj Africi, tj. u zalivu reke Kongo. Zatim se seme Robuste siri na Indiju i Ugandu, pa i u ostale Africke zemlje . Potom se siri i na Americki kontinent oko 1912. godine.

Danas mozete naci cak i preko 120 poznatih vrsta kafe, sto dalje implicira da velika potraznja kafe utice na proizvodnju u celom ekvatorijalnom regionu. Kafa se uzgaja u raznim delovima sveta Kolumbija, Brazil, Bocvana, Indonezija, Kenija… Tako da bih zavrsio ovaj text sa jos jednim pitanjem: „Da li znate odakle potice Vasa solja kafe?“.

*tresnje – Drvo kafe je visegodinji zimzeleni grm, koji na sebi ima plodove (tresnje). Taj plod u sebi ima seme, koji se otklanja sa raznim metodama i dobijamo zrno ili seme (kafa)