blog

Espreso ili filter?

30.05.2019

Koja vrsta kafe ima više kofeina? Zbog čega različiti načini pripreme imaju drugačiji ukus? Espreso ili filter? Pitanja koje treba da postavite kada uđete u Kafeteriju.

ESPRESO

Da bismo razumeli razliku između espresa i filter kafe, moramo prvo da znamo šta to tačno čini espreso toliko posebnim.
Pored njegove savršene kreme i intenzivnog ukusa, espreso je specifičan zbog načina na koji se ekstraktuje kafa tj. na koji način se izvlače rastvorljive materije iz nje. Za razliku od drugih metoda pripreme, ovaj tip ekstrakcije dešava se erozijom zrna.

kafeterija_kafa

EROZIJA ILI DIFUZIJA

Postoje dva načina ekstrakcije, koja možemo da izaberemo kada pripremamo kafu. To su erozija površine zrna ili među-čestična difuzija.
Erozija se dešava kada voda dođe u kontakt sa velikom količinom samlevene kafe pod pritiskom, koja onda rapidno rastvara čvrsta jedinjenja izložena na površini i ide ka unutrašnjosti. Samim tim kroz nekoliko sekundi se taj proces i završava.

U difuziji, količina zgušnjavanja između čestica će naterati vodu da se kreće od čestice do vode, a čvrsta jedinjenja će se uvek kretati u pravcu od visoke do niske gustine. Te rastvorene materije se posle razlažu kroz pore ćelija zrna kako bi došle do tečnosti u kojoj se zrno nalazi.

FILTER

Filter kafe dobijamo putem među-čestične difuzije. I iz tog razloga je priprema istih duža nego priprema espresa, međutim, nije to jedina razlika između ova dva tipa ekstrakcije.

Filteri sadrže više kofeina zbog dužeg vremena ekstrakcije, a slabije telo jer nema direktno forsiranog atmosferskog pritiska na kafu tokom ekstrakcije. Samim tim filter je manje gorak od espresa.

U zavisnosti od metode pripreme dobićete drugačiji rezultat. Postoje imerziona i protočna ili prekulativna/filtrirajuća metoda.

Imerziona metoda je npr. Frenč presa ili Sifon, gde su čestice kafe potopljene u vodi i nivo gustine između čestica nije tako koncentrovan kao kod protočne metode, što dozvoljava vodi da bude u konstantom kontaktu sa svim čvrstim telom. Iz tog razloga koncentracija rastvorenih materija u ostatku samlevene kafe tj. šutu je veća posle ekstrakcije kada je reč o imerziona metodi. Nivo međusobnog zgušnjavanja čvrstog tela se ne menja i samim tim većina rastvorenih materija ne napušta posudu u kojoj pripremamo napitak, kao što je slučaj kod protočne metode.

U protočni metod pripreme spadaju sve filter kafe gde voda u varirajućem kontinuitetu prolazi kroz samlevenu kafu uz pomoć gravitacione sile (Chemex, V60, Kalita…)

SUBJEKTIVNI UTISAK

Ispijanje kafe je subjektivna stvar, ali ne bi bilo loše da ponekad izađete iz kontinuiteta ispijanja espresa i probate neku vrstu filtera, ili obrnuto. Zanimljivo je što količina potrebne kafe za 300ml filter kafe je identična kao i za pripremu jednog duplog espresa od 40-50ml.

Takođe, za filter se preporučuju svetlije pečene kafe koje su uglavnom karakteristične po slabom telu i citrusnim notama i uvek se preporučuje aromatična kafa kao što je Kenija, Etiopija, Kolumbija itd, kao i određena metoda pripreme koja će da naglasi najbolje odlike kafe.

U Kafeteriji su u ponudi Chemex, V60, Sifon, Aeropress, French Press i Cold Brew. Različite metode pripreme daju različite rezultate, a kako bi ste spoznali ukuse različitih metoda pripreme, predlažemo da isprobate sve filtere u ponudi i da otkrijete koji je vaš favorit.