blog

DA LI JE VELIČINA ZRNA KAFE VAŽNA?

27.02.2019

 

 

Kao barista, svakodnevno se susrećem sa mnogobrojnim pitanjima gostiju na temu kafe, a najčešće pitanje koje dobijamglasi: “Da li je veličina zrna kafe važna?”. Kratak odgovor “I jeste I nije” koji naš gost dobije u startu dijaloga nakratko ga zbuni, ali kako se razgovor sa mojim sagovornikom prekoputa šanka nastavlja,interesovanje na ovu temu raste I onda usledi početak kratkog predavanja o tome kako veličina zrna utiče na ukus kafe.

Pre svega, treba da razumemo da svaka država ima svoj system ocenjivanja veličine zrna, tj. klasifikacije veličine. U tabeli ispod možete da nađete sledeće informacije: veličina sita kroz koje zrno prolazi (mm), naziv za veličinu zrna (klasifikacija), zemlje I kontinenti.

 

Izvor tabele: CoffeeResearch.org

 

 

Uzećemo za primer nekoliko zrna kafe iz Kolumbije –  Tipika, jedna od prirodnih podvrsta iz Cauca regije, regije na južnom delu države,čija su zrna veličine Supremo. Pored ostalih klasifikacija,kao sto su vrsta I regija, možemo da primetimo i klasifikaciju veličine o kojoj sad polemišemo. Veličina samog zrna nam daje uvid u kvalitet same kafe. Uglavnom veća zrna daju složenije ukuse.

 

Sa druge strane, u Etiopiji, kolevci kafe, gde je biodiverzitet najveći I kafa uspeva čak i u komšijinom dvorištu, rastu uglavnom zrna koja nis upoznata po svojoj veličini, nego po svom ukusu I gde veličina zrna nije toliko važna.

Za razliku od njihovih komšija u Kenijii Tanzaniji, gde se kafa prvo sortira po veličini, zatim se određuje gustina zrna (koja zavisi od nadmorske visine na kom je biljka uzgajana) i šalje se na aukcije, u Etiopiji se kafa “klasifikuje” po ukusu od strane nacionalnih degustatora I onda se šalje na aukcije.

 

Nadamo se da Vam je sada jasnije kako, gde i žašto je manje ili više važna veličina zrna kafe.

 

 

Podelite ovo:

Kafeterija - DA LI JE VELIČINA ZRNA KAFE VAŽNA?