blog

COSTA RICA FINCA LAS LAJAS

27.05.2022

U specijalnoj limitiranoj ponudi u našim lokalima u Kralja Petra, na Dedinju, Vračaru, Fontani i Beogradu na vodi, od 28. maja biće dostupna premijum kafa bogatog ukusa i arome koja nam dolazi iz regije San José, Kostarika. Kafa je zbog svoje specijalne metode prerade (Black Honey) dostupna samo tokom određene sezone i njena količina je ograničena.

Kostarika je bila prva država Srednje Amerike koja je imala potpuno uspostavljenu specijalnu industriju kafe. Neka od prvih zrna kafe zasađena su krajem 18. veka upravo na Kostariki. Kafa je najstariji poljoprivredni proizvod, koji se izvozi još od 1790. godine. Kostarika može da se pohvali činjenicom da je jedna od najvećih plantaža kafe na svetu.

Poreklo kafe:

Nova Kostarika kafa dolazi nam sa farme Las Lajas smeštene u podnožju vulkana Poas, koji se nalazi izvan grada. Na nadmorskoj visini od 1400m i površini od 64 hektara, Oscar i Francisca Chacón uzgajaju potpuno organsku kafu. Oni se smatraju inovatorima u oblasti prirodne kafe i kafe obrađene medom, budući da su bili jedni od prvih farmera koji su koristili ove metode u Kostariki. Svoj mikro mlin pokrenuli su 2015. godine i uz stalan rad i kontinuitet uspeli da proizvedu neke od najukusnijih prirodno obrađenih kafa. Bili su u mogućnosti da razvijaju nekoliko različitih načina prerade meda, a samim tim i prirodne obrade.

Proces obrade kafe:

Postoji više načina obrade kafe: Mokri proces (opran), Suvi proces (neoprani ili prirodni), Polusuvi proces (prirodno ceđeno, obrada medom). Kafe obrađene medom su pravi specijalitet čak i pre prženja. Postoji takođe više metoda obrade kafe medom kao što su: yellow honey, red honey i black honey. Kafa koja vas od 28. maja očekuje u Kafeteriji obrađena je black honey procesom.

Black honey proces predstavlja proces sušenja gde deo trešnje ostaje na zrnu i prekriva se tokom sušenja. Naziv meda u ovom slučaju se ne vezuje za pčele već ovaj izraz vezujemo za sluz lepljivu supstancu koja je ostavljena na zrnu kafe. Tradicionalne potpuno oprane kafe imaju kožicu i pulpu koje su uklonjene mehaničkim pranjem, ali tokom Black honey procesa proizvođač koristi ručni valjak koji mu daje potpunu kontrolu nad nivoom sluzi koja ostaje na zrnu. Ovaj proces je najkompleksniji, najskuplji i najzahtevniji način proizvodnje zelene kafe, ali za rezultat ima kafu bogatog ukusa za razliku od bilo koje druge. Kod Black Honey procesa vreme za fermentaciju zauzima prostor na krevetima za sušenje i do dva puta duže u odnosu na obradu žutog i crvenog meda.

Veoma smo ponosni što imamo priliku da našim gostima pružimo najcenjenije i najkvalitetnije ukuse Kostarike. Organska proizvodnja kafe i prirodni procesi u obradi čuvaju sve voćne ukuse dostupne u trešnji kafe. Nova Kostarika kafa je uravnotežene kiselosti sa slatkom završnicom punog ukusa i arome.

Čekamo Vaše utiske! ☕️ 😊

Podelite ovo:

Kafeterija - COSTA RICA FINCA LAS LAJAS