blog

Cappuccino – Umetnost u šoljici kafe

12.12.2018

Kakva umetnost u kafi, pitate se?

E pa, reč je o posebnoj vrsti umetnosti. To je umetnost koja zapravo traje samo nekoliko minuta – od trenutka kada se rodi u glavi inspirisanog bariste i prenese iskusnom rukom uz pomoc kremastog toplog mleka u šoljicu čistog espresso-a, do trenutka kada ispijete poslednji gutljaj svoje omiljene kafe.

U tome i jeste njena posebnost i jedinstvenost.

Kako je to, zapravo, moguće?

Počnimo od početka.

Kapućino – lider među specijalno pripremljenim napicima od kafe. Veliki procenat kafe koji se popije u svetu, pa i kod nas, svakako je u obliku kapućina, ali kako zapravo znati i prepoznati šta jeste, a šta nije pravi kapućino? Čak i stručnjaci polemišu o tome kako bi trebalo da izgreda i kakav bi ukus trebalo da ima pravi kapućino.

Jedni kažu da je stvar samo u količini, na pari zagrejanog, mleka koja se sipa u espresso; drugi pak misle da bi pravi kapućino trebalo da ima tri nivoa (espresso, toplo mleko i gustu mlečnu penu na vrhu), ali treći kažu da bi konzumacija kapućina trebalo da bude ista od prvog do poslednjeg gutljaja.

Pena ili krema na vrhu svakako može mnogo toga da nam kaže o ukusu kapućina, a za to je prvenstveno zaslužna temperatura mleka koja ne sme da pređe 70 stepeni Celzijusa. Zašto? Pregrejanost mleka uništava slatkoću i elastičnost mleka, jer proteini u mleku mogu da primaju vazduh samo do određene temperature. Ako se ta temperatura prekorači, proteini će početi da sagorevaju, kao i samo mleko, koje će onda postati gorko i neukusno. Za savršen kapućino, mleko mora biti zagrejano na pari, do 70 stepeni, a takođe, mleko mora zadržati svoju prirodnu slatkoću što će svakako preneti na ukus kafe. Pre umetnosti koju smo spomenuli na početku, barista mora da zna kako da pripremi kremastu boju za svoje umetničko delo. Struktura boje, tj. mleka zavisi upravo od procesa zagrevanja i mešanja mleka. Zatim, barsta mora da uvežba razne tehnike iscrtavanja kafe, takozvani latte art. Iskusan i inspirisan barista može za Vas iscrtati osnove latte arta: srce, tulip ili rozetu, čijom kombinacijom mogu nastati i razni oblici, životinje, cveće, lica ljudi, i mnogo drugih jedinstvenih crteža.

I na kraju, svako od nas ima priliku da dobije kapućino kao posebno za nas iscrtano i pripremljeno umetničko delo koje će nam, pored lepote i jedinstvenosti, svakako pružiti savršen i neponovljiv ukus, za čim teže sve profesionalne kafeterije.

 

Autor: Ranka Filipović

Podelite ovo:

Kafeterija - Cappuccino – Umetnost u šoljici kafe