blog

Brazil Crni Dijamant

25.10.2018

Najtraženija i najpopularnija kafa u ponudi Kafeterije je Brazil Crni Dijamant. Sam naziv brenda i vizuelni identitet ove vrste kafe govori o tome da je u pitanju zrno visokog kvaiteta i značajne vrednosti.

Karakterističan ukus crne čokolade, praćen punoćom lešnika i prijatnom gorčinom koja dominira u aftertejstu, razlog je zbog koga se većina ljubitelja kafe opredeljuje baš za Crni Dijamant. Bilo da je u pitanju espreso ili kapućino, ukusi Crnog Dijamanta bliski su kako laicima, tako i vrsnim poznavaocima kafe. Ukoliko postoji jedna kafa koja treba da bude uvod u svet visoko kvalitetnih arabika specifičnog geografskog poreka to je sigurno Brazil Crni Dijamant.

Poreklo

Minas Gerais je regija Brazila koja proizvodi skoro polovinu kafe u celoj zemlji. Na njenom severozapadu nalazi se Cerrado Mineiro, oblast poznata po proizvodnji i izvozu zrna visokog kvaliteta (ocena kvaliteta iznad 80). Farmeri iz ove regije prvi su zaštitili svoj proizvod potvrdom geografskog porekla, na sličan način na koji je zaštićen i šampanjac. Baš odavde potiče Crni Dijamant. Svaki džak zelene kafe izvezen iz ove regije ima potvrdu o poreklu i QR kod čijim skeniranjem se dobijaju detaljne informacije o poreklu zrna, nadmorskoj visini, farmi uzgoja zrna itd.

Ravan teren na kome su plantaže smeštene, uz klimatske uslove regije, omogućavaju da plodovi kafe sazrevaju u slično vreme. Zbog toga, branje je mašinsko i ono obezbeđuje ujednačenu berbu u kratkom vremenskom periodu, što garantuje kvalitet zrna kafe.

Prerada ploda

Crni Dijamant čine zrna koja rastu na 800 do 1300 m nadmorske visine i koja se obrađuju suvom ili natural metodom. Ovaj metod podrazumeva sušenje ploda kafe (trešnje), a tokom sušenja zrno upija slatkoću ploda tj. šećere koji se u njemu nalaze. Baš zbog tog procesa osećamo slatkoću u šoljici espresa. Po sušenju, plod se ljušti i dobija se sirovo plavo-zeleno zrno. Pečenjem ovih zrna, razvijaju se ukusi i utiče se na finalni proizvod. Za punoću i jačinu ukusa je odgovoran suvi proces prerade.

Crni Dijamant u šoljici

Na domaćem tržištu dominiraju blendovi robuste izražene gorčine i nerazvijenih aroma. To predstavlja razlog zbog koga je veliki broj gostiju navikao na odredjeni ukus kafe i sve što izlazi iz poznatih okvira često se smatra nepoželjnim.

Upravo zato, Brazil Crni Dijamant predstavlja pravi izbor za prvu arabiku koju treba probati, jer o ukusima se uči, a note Crnog Dijamanta bliske su onome što je većini već poznato (iako prilično rafiniranije). Posebna voćkasta nota arabike je takoreći prikrivena, pa neće uplašiti novajlije, a u isto vreme biće pravo otkrovenje i vrednost za već izgrađene poznavaoce.

Prvi napitak na bazi espresa koji se može preporučiti ljubiteljima kafe sa mlekom je kapućino Crni Dijamant. Ovaj kremasti, slatki napitak, savršenog ukusa karamele i mlečne čokolade pravi je izbor za sladokusce.

Sa druge strane, ako je u pitanju neko ko zaista ceni kvalitetan epsreso, predlog je se odluče za ristreto, koji predstavlja kraći espreso sa manjom količinom kofeina i koji sadrži esenciju aroma lešnika i tamne čokolade, oslobodjenu gorčine koju donosi duža ekstrakcija.

 

Autor: Aleksandra Perić