blog

BARISTA GUILD OF EUROPE – BUCHAREST 2018

21.06.2018

Prošlog meseca smo odlučili da pošaljemo dvojicu naših talentovanih barista u Rumuniju na CoLab – Barista Guild of Europe, kako bismo im pružili mogućnost da steknu nova znanja i podele svoje iskustvo sa svetskim liderima iz sveta kafe.

Barista Guild of Europe je udruženje osnovano pod okriljem SCA, kako bi se razvijala zajednica svih ljubitelja kafe i širila svest o specialty coffee trendovima.

CoLab je seminarski program koji se svake godine održava, i sastoji se od trodnevnih aktivnosti, od kojih je jedan dan izdvojen za seminar – gde gosti predavači vrše edukaciju kroz prizmu istraživačkih i naučnih teza dobijenih tokom dugogodišnjeg vršenja eksperimenata i ulaganja sa aspekta svoje struke. Drugi deo je baziran na dvodnevnom obilaženju kafeterija i povezivanju lokalne zajednice sa predstavnicima internacionalne barista scene. Ovaj događaj je pažljivo osmišljen kako bi na jednom mestu okupio bariste, vlasnike kafeterija i pržionica, takmičare i svetske šampione u prženju kafe, i sve entuzijaste koje zanimaju procesi uzgajanja, obrade, prženja i pravljenja napitka od kafe. Ovde svi ljubitelji kafe imaju priliku da se okupe, razmene iskustva, stvore saradnje i utiču na to da se proširi svest o samoj kafi kao i da stvore povoljne okolnosti radi jačanja celokupne zajednice na svetskom nivou.

Naš head barista Uroš Bačinić, i njegov asistent Luka Jakšić su ovoga puta bili deo te atmosfere, gde su imali priliku da predstave vrednosti Kafeterije, i na neki način zadive prisutne usled razmene iskustva koje su stekli radeći kod nas. Kao firma koja voli da ulaže u razvoj svojih poslovnih procesa i zaposlenih, veliko nam je zadovoljstvo što smo uspeli da razvojno motivišemo naše bariste i da im pružimo mogućnost da steknu veliko iskustvo i znanje kroz ovaj događaj.

Rumunija predstavlja mladu državu u svetu kafe, ali su u proteklih nekoliko godina ušli u taj ekosistem na glavna vrata, usled velike ljubavi i angažovanja prema tom poslu. Bukurešt, ili “Mali Pariz” kako ga neki nazivaju, sa svojim zadivljujućim kulturološkim i arhitektonskim kontrastima, sada već uveliko broji veliki broj pržionica i barista koji se mogu pohvaliti svojim zavidnim takmičarskim uspesima na svetskoj sceni. Grad je gotovo prezasićen speacialty coffee lokalima, gde se mogu probati neki od najfinijih varijeteta arabike. Pasija i interesovanje barista je praktično neočekivana i zadivljujuća, čije vas prisustvo zajedno sa aromama kafe obuzima pri poseti bilo koje kafeterije.

Obilaženje kafeterija po Bukureštu predstavlja jednu uzbudljivu šetnju kroz dinamičan razvoj kulture u prženju i ispijanju kafe, koja vas do te mere zadivi i inspiriše da vam svaka šoljica kafe popijena u tom ambijentu isporuči jednu dozu katarzične euforije, pripadnosti i ushićenja. Bilo da ćaskate sa simpatičnom Silvia Constantin, vlasnicom kafeterije First Coffee i SCA akademije, ili uživate u blistavoj aromi V60 Geisha napitka koju za vas u Origokafeteriji pažljivo priprema barista šampion Lavinia Toma, uživaćete u magičnoj dimenziji svojstvenoj coffee kulturi.

CoLab seminar obično počinje rano ujutru, i traje tokom čitavog dana. U prvom delu se smenjuju gosti predavači sa svojim interesantnim i poučnim prezentacijama, zatim nakon pauze za ručak i popodnevnog epsressa, sledi deo sa radioniciama gde se uz druženje i individualno kreativno isticanje formiraju ideje i stavovi radi dizanja svesti o zadatoj temi, ili nekom drugom vidu edukacije i skill developmentu. Seminar je otvorila britanka Marie Pohler – Beverage Sensory System Specialist, koja je sastavljala rečenice sa besprekornošću i odmerenošću učitelja, i sa svojim detaljnim izlaganjem, i kasnije veoma inetersantnom radionicom, otkrila neke od tehnika senzorisanja ukusa i mirisa, koje koriste stručnjaci u velikim transnacionalnim kompanijama. Posle njenog izlaganja, na scenu su stupile Lisanne Oonk i Ivania Calderon, proizvodžači kafe iz Nikaragve. One su kroz svoju simpatičnu englesko-špansku prezentaciju pokušale da pokažu i podignu svest o farmerima u Južnoj Americi, i to kako siromaštvo, nepovoljni uslovi rada i stereotipi u tim državama utiču na ceo proces proizvodnje.

Poslednje predavanje bilo je rezervisano za izuzetnog Tim Wendelboea. Kao neko ko predstavlja u najmanju ruku lidera u svetu kafe i osobu od uticaja u svim segmentima ovog posla, prisutni su sa ogromnim iščekivanjem priželjkivali njegovo izlaganje, koje je opravdalo didaktičan ton njegove naracije. Vlasnik jedne od najpoznatijih pržionica u Norveškoj, svetski barista šampion i svetski cup tasters šampion, autor mnogih knjiga koji konstantno podiže granice coffee zajednice i nastoji da inspiriše ljude širom sveta, uvodeći nove trendove i principe na gotovo svim nivoima. Tim je, na njemu svojstven način, otišao još jedan korak dalje i kupio svoju farmu Finca el Suelo u Kolumbiji, na kojoj se već nekoliko godina bavi gajenjem kafe i botaničkim istraživanjem. Njegovo podrobno izlaganje sa jasnim i zanimljivim botaničkim i biološkim tezama je publiku držalo bez daha, davajući tako jedan sveobuhvatan prilaz dubljem značenju uzgajanja kafe i svim nedaćama i izazovima sa kojima se nose danas farmeri širom sveta, i koliko je zapravo zahtevno stvoriti povoljne okolnosti da bi se jedno drvo kafe pravilno razvijalo.

Danas naši baristi, vredno rade na usavršavanju i pravljenju kvalitetne kafe, i taj miris koji se širi Beogradom, Bukureštom i ostalim prestonicama, koji često umemo da uhvatimo i onda počnemo da verujemo da možemo da zavaramo vreme i ubedimo ga da nas mimoiđe, da svrati neki drugi dan, kako bi ta magija kafe samo još malo duže potrajala.

Podelite ovo:

Kafeterija - BARISTA GUILD OF EUROPE – BUCHAREST 2018