blog

5 saveta koje će proširiti vaše znanje o kafi!

27.08.2019

Naši gosti poseduju različito znanje o kafi. Ispod možete pronaći 5 saveta koji će vam proširiti perspektivu o napitcima koje svakodnevno ispijamo!

1. Naručivanje instant kafe?

Kafeterija je mesto gde možete da popijete specijale iz raznih država. Kafa koju možete pronaći našim mlinovima je daleko kvaltetnija od onih koje se nalaze na policama u prodavnicama. Zrna se melju tek nakon što konobar otkuca Vašu porudžbinu, a i odaću Vam malu tajnu - instant kafa je zapravo kafa nižeg kvaliteta, samlevena, zamrznuta, previše zaslađena kafa koja je spakovana u kesicu.

Mi nemamo instant kafu. Kod nas je sve na bazi espresa i filtera.


2.“Je l’ bih mogao da dobijem nov espreso, ovaj je previše kiseo?”

kafeterija

Ispijanje kafe je subjektivna stvar. Konstantno se trudimo da edukujemo goste u pravcu ispijanja što kvalitetnijih napitaka.

Svi ozbiljni baristi uvek teže ka tome da vas ubede da popijete kafu bez mleka, bez leda ili šećera i ukoliko je moguće uvek dupla doza. (Ili ako pijete u paru, uzmite istu kafu, zato što će da bude mnogo ukusnija ako se pusti na duplom portafilteru.)

Oni cene trud farmera, pržioničara i prvenstveno veruju u svoje sposobnosti, nadaju se da će da vam pruže autentičan užitak u jednom espresu ili filter kafi. Arabika, vrsta kafe koja se služi u Kafeteriji, nije kisela. Ustvari jeste, kisela, citrusna, slatka, gorka, slana, biljna, cvetna, čokoladna, začinska… Ova vrsta kafe je izuzentno komplikovana kada pričamo o ukusu. Na Vama je da se posavetujete sa našim baristima, konobarima ili pročitate opise u novom meniju kako bi ste pronašli nešto što se vama sviđa.

3. “Je l mogu da dobijem espreso sa hladnim mlekom do pola šolje?” ili “Da li mogu da dobijem kapućino sa vrelim mlekom?”

Naravno. Uvek se trudimo da izađemo u susret našim gostima. Ali zašto bi ste pili espreso sa hladnim mlekom? Hladno mleko vam razbija temperaturu espresa, koji gubi sve svoje karakteristike i dobijate napitak koji ima ukus gorkog-slatkog mleka.


Luka: “Dobar dan, Izvolite?”
Gost: “Zdravo, ja bih jedan kratki espreso sa hladnim mlekom?”
Luka: “Naravno, ali da li ste možda raspoloženi za jedan makijato, po mom mišljenju je to mnogo bolja varijanta od hladnog mleka.”
Gost: “Hvala, ali ne bih stvarno, u skoro svim kafićima zagrevaju mleko nekoliko puta, znam, radio sam u jednom kafiću.”
Luka: “Uz svo dužno poštovanje, mi to ovde ne radimo.”
Gost: “Hoćete da kažete da bacate mleko kada vam ostane više?” reče on kroz smeh
Luka: “Uglavnom ne ostaje, trudimo se da grejemo onoliko mleka koliko nam treba, pritom će vam uz toplo mleko kafa biti slađa i nemate potrebu da dodajete šećer.”
Gost: “Hm. Ajde onda da probam jedan makijato! Hvala puno.”

Neki gosti vole da poruče napitak sa vrelim mlekom. Uvek ih posavetujemo da će na taj način da dobiju gorčiju kafu i da će morati da stave šećer. Postoji određena granica do koje mleko može da se greje, u šta smo sigurni da znate. Naši baristi greju mleko na temperaturi od 60-75 stepeni kako bi postigli maksimalnu slatkoću.

4. “Ovo je fantastično! Ima ukus kao crni čaj sa voćem.”

U Kafeteriji, pored espresa, možete da probate raznorazne filtere: Sifon, Kemeks, Frenč Presu, Aero Presu i V60 (Micro-Lot). Za filter kafe je potrebno više znanja i truda, kako bi izrazili sve kvalitete. Ovi napitci sadrže više kofeina i savršeni su za početak dana!

 

5. Cenite dobru kafu!

Kafa je zanat, u svakom segmentu. Potrebno je izuzetna posvećenost od strane svih u ovom kofeinskom lancu (farmera, dobavljača, pržioničara, bariste) kako bi ste vi pili što bolju kafu. Ne postoji ništa bolje, nego kada pronađete lokal gde se osećate prijatno i možete da popijete dobar espreso, filter, kapućino ili šta god da volite!

Podelite ovo:

Kafeterija - 5 saveta koje će proširiti vaše znanje o kafi!